brókercég

Tőzsde, befektetés, profit, EBITDA, megtérülés - csak néhány szó abból, amit rajtunk kívül senki se ért. Naná boldogok vagyunk, hogy megcsináltuk a saját elit klubunkat, csak hát ebből nem gazdagszunk meg. Egy kör stampó mellett megalakultunk, hogy konyhanyelven magyarázzuk el ezt az egész mutatványt.

a facebookon is

pszichokrata

2012.06.11. 16:55 brokerceg

Ez a szó jutott eszembe reggel tusoláskor (a legjobb gondolatok mindig ekkor jönnek), amikor a mostani bejegyzésen kattogtam. A tőzsde és a racionalitás volt a kiindulópont: bár ez önmagában is erős párosítás (olyan mintha a csajommal javíttatnám meg a laptopomat), csöppet karcsú ahhoz, hogy ebből építkezzünk.

fd-2012-bentley-continental-gt-007_gallery_image_large.jpg

Amikor a tőzsdére terelődik a szó egy beszélgetésben, akkor a legtöbben a veszteségeiket hangoztatják. Néhányan furcsa módon hátradőlnek ilyenkor (ők már leelőlegezték a Bentley Continental GT-t) és csak páran vannak azok, akik egyből osztogatják a tippeket. Én ilyenkor röhögök, mert a legtöbbjüknek halvány lila gőze sincs a tőzsdéről és az egész intézményről. Hajlamosak elfelejteni, hogy ez is csak egy kaszinó. A megtévesztés abból is eredhet, hogy a kaszinókban nincsen óra (ugye?!), a tőzsdén viszont minden óramű pontossággal zajlik.

A börze léptéke még egy Las Vegas-i kaszinóhoz képest is több milliószoros, plusz ugye azért egyértelmű, hogy nem csupán 5-6 játékkal lehet bohóckodni a parketten. Mivel az illúziónak a legtöbben felülnek, ezért ma már nem lepődünk meg azokon, akik elvesztik a cérnát a tőzsdén. Míg egy kaszinóban viszonylag véges a veszteség mértéke, addig a tőzsdén lényegében a komplett családi vagyont el lehet égetni percek alatt.

lasvegas.jpg

Állítólag az egyik hazai tulajdonú brókercégnél volt egy arc, aki kb. 200 millió forinttal kezdte a zsonglőrködést a tőzsdén. Csak devizákkal játszott és nagyjából egy év alatt felütötte 1,2 milliárd forintra a pénzét. Na most a jegenyefák se nőnek az égig, az ürge viszont elhitte magáról, hogy mindenható, úgyhogy szépen lassan meglett a sztornó. A pasas mentálisan összeomlott, azóta is folyamatos pszichiátriai kezelésre szorul.

Ez persze csak egy a sok hasonló sztori közül, de hát az is egy mentális csoda, hogy az emberek csak a nyereményekről szeretnek beszámolni, a buktákról sohasem. Hallottátok már bármelyik nagy pókerarcot arról regélni, hogy mennyi ment be a lukba egy-egy este alatt? Hát ez az baszki. A király meztelen. Tehát innentől kezdve mindig fenntartásokkal kell kezelni, ha valaki azzal roadshow-zik éveken át, hogy ő 2008-ban megmondta a tutit. Who the fuck cares? Lehet, hogy azóta már fingja sincs az egészről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brokerceg.blog.hu/api/trackback/id/tr14581045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása